FUNcube satellieten

De FUNcube serie satellieten

AMSAT-NL is samen met AMSAT-UK de ontwikkelaar van de FUNcube satellieten en/of satellietsystemen.

Het FUNcube programma werd gestart door AMSAT-UK om jeugd te interesseren in wetenschap, techniek en radio-amateurisme. Door financiële steun van de Radio Communications Foundation (RCF) en AMSAT-UK zelf kon begonnen worden met de bouw van AMSAT-UK’s eerste satelliet, FUNcube-1.

Om de satelliet makkelijk te kunnen ontvangen op scholen werd een speciale USB dongle ontwikkeld welke zonder speciale installatie meteen werkt: de FUNcube Dongle. Vroeg in het project werd duidelijk dat deze dongle ook zeer gewild is onder radio amateurs. Een deel van de opbrengst van FUNcube Dongle verkoop komt ook ten goede aan het bouwen van FUNcube systemen.

Vanwege politieke redenen is FUNcube-1 van AMSAT-UK gekocht door AMSAT-NL en gelanceerd als eerste Nederlandse  amateursatelliet. AMSAT-NL is opgericht om de lancering van FUNcube-1 mogelijk te maken, en heeft dezelfde doelstelling als het FUNcube project: het enthousiasmeren van jeugd voor wetenschap, techniek en radio amateurisme.

Ondertussen worden alle kansen aangegrepen om toegang te krijgen tot andere satellieten waar nog ruimte in over is. Een FUNcube systeem aan boord heeft een hoge educatieve meerwaarde.

De meeste van deze satellieten hebben in begin van hun vlucht een primaire missie, waarbij na afloop van deze missie de satelliet ‘beschikbaar’ komt voor amateur radio gebruik als transponder. FUNcube-1 is hierbij de uitzondering, aangezien deze satelliet volledig door AMSAT is gebouwd.

Tot nu toe kan de dashboard software gebruikt worden om de FUNcube satellieten te decoderen en te volgen.

DownloadIcon48Via deze link tref je de laatste versie aan !

De satellieten

FUNcube-1 FUNcube-1-tr AMSAT-NL is eigenaar van deze satelliet en heeft deze samen met AMSAT-UK en Innovative Solutions In Space ontworpen. gebouwd, getest en gelanceerd.
FUNcube-2 UKube-1 AMSAT-NL heeft samen met AMSAT-UK hardware geleverd voor deze satelliet. Hij is gebouwd door Clyde Space uit Schotland in opdracht van de UK Space Agency
FUNcube-3 qb50p1 AMSAT-NL heeft samen met AMSAT-UK hardware geleverd voor deze satelliet en is nauw betrokken bij het testen. De satelliet is gebouwd door Innovative Solutions in Space, in opdracht van het QB50 consortium
FUNcube-4 ESEO AMSAT-NL heeft geholpen met de ontwikkeling van de satelliet electronica, maar levert geen hardware voor deze satelliet. De satelliet wordt ontworpen door studenten in samenwerking met ESA en Almaspace uit italie.
FUNcube-5 nayif-1 AMSAT-NL heeft samen met AMSAT-UK hardware geleverd voor deze satelliet en is nauw betrokken bij het testen. De satelliet wordt gebouwd door Innovative Solutions In Space in samenwerking met studenten van de American University in Sharjah en het Mohammed bin Rashid Space Centre in Dubai.

Radio Amateur Satellites