Pocket Qube

De Pocket Qube Satellieten

De ontwikkelingen in de kleine satellieten gaat heel snel en niet alleen in de aantallen die gelanceerd worden maar ook in de technologie.

Zijn we nog maar net gewend aan de vele lanceringen van de Cubesats, zowel vanuit de ISS of als medereiziger met een grote ‘Payload’ satelliet (meestal een commerciële satelliet) waar dan nog wat kleine ruimte ‘over’ is gebleven, of er zijn al weer nieuwe type mini-satellieten in ontwikkeling.

Deze kleine satellieten worden ook wel Pocket Qube genoemd.

Een paar basis gegevens:

De eerste blauwdruk van een Pocket Qube werd medio 2009 door Professor Bob Twiggs van de Universiteit van Stanford USA gemaakt. Een echte satelliet pionier die de basis legde in de standaarden die gebruikt kunnen worden in de Pocket Qubes.

De kleinste uitvoering van de satelliet is een kubus van 5×5 cm ook wel 1P genoemd. De inhoud bestaat veelal zoals we dat ook van de Cubesats zijn gewend uit minimaal drie gestackte printen met daarop bijvoorbeeld de volgende opties;

– Power management
– Een zender (en evt. een ontvanger – meestal met radioamateur frequenties)
– Een klok en ‘watchdog’ print om de PQ opnieuw te kunnen starten bij bijvoorbeeld een storing.
– De werkelijke ‘applicatie’ ofwel de print waarvoor de PQ gelanceerd is.

OzQube-1 (c) by Stuard McAndrew – Australie

Ook in Nederland wordt er aan een nieuwe Pocket Qube gewerkt met de maat 3P en wel bij de Universiteit Delft. De naam van de komende Pocket Qube zal zijn ‘Delfi-PQ’

 

Radio Amateur Satellites